Under Bygd i samverkans två decennier långa föreningsliv har Ola Pagels varit en av de mest drivande eldsjälarna. Som ordförande har han fått vara med om allt från krismöten om Bräkneåns dalgång och skoldemonstrationer till utvecklingen av Svenmanska parken, integrationsprojekt och en kamp för att behålla tandvårdskliniken på orten.

I höstas firade föreningen 20-årsjubileum och nu väljer alltså Ola Pagels att kliva av uppdraget som ordförande men sitter kvar i styrelsen, som Blekingeposten först rapporterade om.

– En anledning är naturligtvis att jag har suttit på posten i så många år. Sedan är jag lite äldre, 75 år, det får man helt enkelt acceptera, säger han till Sydöstran. Ola Pagels efterträds av Aline Nysingh, som tidigare varit vice ordförande i föreningen, som flyttade till Strångamåla från Holland för bara två år sedan.

– Det är dags att släppa fram de som är lite yngre. Får jag bara vara frisk så blir jag kvar i styrelsen i ett år i alla fall, jag ska hjälpa till lite samtidigt som jag inte vill stå i vägen.

Exakt hur vi kommer att driva föreningen i fortsättningen har vi inte bestämt. Men jag är jätteglad att vi har fått en ny ordförande som jag är säker på kommer att sköta föreningen hur bra som helst, säger Pagels.