Skötselgruppen Svenmanska parken

Maj har varit kall, frosten slog till och många växter och träd fick sig en knäpp. Regnet kom, hittills har vi fått mellan 15 och 20 mm i maj månad. Vi är en tapper skara som jobbar på i parken på måndagarna med Corona-säkert avstånd. Parkavdelningen sätter dit en container och tömmer den.

Två man från Arbetslaget hjälper till med bla grävning och plattläggning. Rabatten utanför Vårdcentralens väntrum är gjord och planterad. Bänken utanför tandklinikens gavel har fått en ny inramning av ölandsplattor. Ett insektshotell är uppsatt (tillverkare Gullevi), i ett träd finns även en fågelholk. Nya gången längs muren är påbörjad, växter har flyttats, gången är grävd och uppgrusad nu är det bara plattsättning kvar.

Ett nytt ”Coronabord” med plexiskiva och bänkar är tillverkat av BIS arbetslag. Det är många som besöker parken och träffas ute i friska luften. Parken är grön och lummig, azaleor, rododendron och mycket annat blommar. Filosofiska gången är en sevärdhet. Utvecklingsgruppen hade möte i parken 20/5 där även Parkchefen Sara närvarade.

Kulturgruppen

Vi i  Kulturgruppen har för denna månad inte mycket att rapportera. Rådande situation i samhället gör att utställningsverksamheten är pausad, oklart när vi kan återuppta arbetet med utställningar.

Folkhögskolans konstelever som skulle ha utställning nu visar sina verk digitalt istället!  Kulturgruppen har haft ett möte utomhus i parken.

Vandringsgruppen

Vandringsgruppen jobbar på som vanligt men låg aktivitet. Vi har våra rapportörer och undertecknad rapporterar varje onsdag in till BRÅ på kommunen om händelser i Hoby . Vi känner att vi har kontroll över läget.

Arbetsmarknadsprojekt Attraktiv Ronneby Landsbygd 

Arbetslaget jobbar nu mest i 3 grupper på olika platser i Ronneby kommun. Förutom underhåll av Vildmarksleden har laget skapat en ny stig mellan Orseryd och Hålabäck.  Inom Ronneby Slingorna-projektet finns planer att förlänga Vildmarksleden i kommunens norra del. 

Laget jobbar nu bl.a. i Järnaviksområdet (underhåller Kamrastigen), Eringsboda och naturligtvis i Bräkne Hoby (info/besöksplatser, Svenmanska parken). I juni ska en del av laget måla om Ekbackens dansbana. Dessutom har laget arbetat fram ett ’Corona-beständigt’ bord för Svenmanska parken! Så laget är mycket mångsidigt! 

Under tiden funderar projektgruppen (med representanter från Saxemaras och Backaryds samhällsförening och Ronneby Slingornaprojekt) om vi kan fortsätta projektet under 2021.  

Programgruppen 

Programgruppen  Kristina Wolgast, Aline Nysingh och Erika Von Buxhoeveden har haft sitt första sammanträde utomhus i Svenmanskaparken, självklart med 2 meters avstånd?.

Vi kom på att det vore möjligt att ha en Bypromenad-runda med start i Ekbacken och avslutning i Svenmanska parken. Självklart med stora avstånd mellan deltagarna och ute i friska luften.

Tanken är att bättre lära känna byn och bygden i när området, genom information om olika ställen, byggnader, händelser, mm. Rundan kan vara tudelad en längre-och en kortare sträcka genom byn.Vi kan tänka oss att detta kan bli en återkommande aktivitet i Bräkne-Hoby .

Gruppen tänkte att första gång skulle vi ta nationaldagen 6/6 då alla andra aktiviteter ställts in. Nu har vi vacklat lite på tidpunkten på grund av att det kan bli en Corona topp i slutet av maj och därför avvaktar vi när det är lämplig att genomföra promenadrundan.  Men vi förbereder aktiviteten så att den på kortvarsel kan genomföras när det går, utan att riskera bybornas hälsa. 

Hela styrelsen och flera andra har blivit tillfrågade om de kan skriva informationsblad (ett A4) som ska sättas upp istället för tipsfrågor. Programgruppen har redan fått flera informationsblad.