(Ov.: Svenmanska parken med pergolan)

Skötselgruppen
Vi har även denna månad träffats varje måndag i parken, löven har börjat falla ner så i måndags blev det bara räfsning. Under oktober har vi satt flera hundra nya lökar i rabatterna tulpaner, narcisser, allium mm. Vi har klippt bort döda växter och gjort höstfint i rabatterna. Äntligen har pergolataket byggts och blir klart denna veckan, målningen får vänta till hösten.

Kulturgruppen
Vi förbereder en fotoutställning om ”Järnridåns fall i grannlandet Lettland”. Arbete och kontakter med eventuella utställare till nästa år pågår hela tiden. Vi har haft ett föredrag i Kulturhuset där Hembygdsföreningen var värd, ca 40 personer kom och allt fungerade bra. Nya trottoarpratare är inköpta, slitaget på trottoarpratare är stort så snälla ni som ser dem välta kontakta oss så vi får ta hand om dem innan de blir kass. Vi har inbjudit till “Insektshotellbygge” en familjeaktivitet i Kulturhuset som vi hoppas ska uppskattas. Ledare och byggmaterial är på plats, ingen deltagaravgift. Affischer är uppsatta i byn sprid gärna detta!

Arbetsmarknadsprojektet Attraktiv Ronneby Landsbygd
Under oktober har arbetslaget jobbat med kvarstående försköningsarbete. Det gällde bland annat målningsarbete i Eringsboda (byahus), bygga av en lekstuga vid Strångamålahuset, tillverkade av skyltar för Järnaviksområdet och bygga av ett tak över pergolan i Svenska parken. Svenska språkundervisningen har upptagits igen; Anette Nilsson tar hand om det och träffar nyanlända varje torsdag eftermiddag på Kulturhuset. Snart tar arbetsmarknadsprojektet slut. Vi kan dra slutsatsen att projektet har blivit mycket framgångsrikt. Under den inspirerande ledningen av Stefan Rehberg har laget ett jättejobb: skapat bokstavligt nya vandringsleder inom projektet RonnebySlingor samt byggt många picknikbord, vindskydd och grillplatser för att göra friluftslivet i Ronneby kommun ännu mer attraktivt! Alla samhällsföreningar är nöjda med allt arbete och förhoppningsvis kan vi fortsätta projektet under 2022!

Bräknetrampen
Efter ett lyckat genomförande av Bräknetrampen i september kan vi med glädje konstatera att även det ekonomiska resultatet blev gott. Trots att deltagarantalet bara var hälften av vad det brukar vara på våren, blev resultatet över förväntan. Detta för att utgifterna också blev mindre, vi var även extra försiktiga med sånt som kostar pengar. Vi har alltså en ekonomisk reserv för, om det skulle gå dåligt något kommande år. Söndag den 7 november hade vi återträff för alla som jobbade med oss ​​före och under Bräknetrampen, vi träffades denna gång på BräkneKrogen för att prata om erfarenheter från 2021. Planen är att Bräknetrampen genomförs den 21 maj 2022. Vi har ett troget gäng som är med och jobbar för detta, men vi behöver mer folk!