(Text & Foto: Sydöstran)
-Det händer alltid något kring Bygd i samverkan i Bräkne-Hoby.

När coronapandemin slog till valde de ideella krafterna bakom föreningen att tillsätta en speciell programgrupp som ska lyfta fram nya kulturaktiviteter nu när exempelvis Bräknetrampen och Möte med våren ställts in.

– Först började vi fundera på vad vi skulle göra för att fira när coronapandemin går över. Vi trodde det skulle bli under sommaren. Men… nu vet vi ju inte alls hur länge vi ska leva med restriktioner, säger ordförande Aline Nysingh.

I stället började de att planera för coronaanpassade aktiviteter som ska locka byborna ut ur stugorna eller karantänen. Med hjälp av arbetslaget byggdes först en virussäker mötesplats bakom plexiglas.

– ”Coronabordet” används flitigt. Vi brukar ha våra styrelsemöten vid det också, säger Aline Nysingh.

För att aktivera både medlemmar och allmänheten sjösätts nu nästa aktivitet – en kulturpromenad genom orten, med start på nationaldagen.

– Vi vill verkligen ha ut de yngre i familjerna också. Det här är ju en aktivitet där det är lätt att hålla det sociala avståndet, säger Kristina Wolgast.

Rundan kan liknas vid en tipspromenad, men i stället för lappar med frågor och snitslar så sätts det upp ett 20-tal informationsskyltar där invånarna kan få reda på mer om sin by.

– Bräkne-Hoby var en väldigt tung punkt i länet förr i tiden och här finns väldigt mycket kultur, som till exempel tingshuset och andra speciella byggnader.

– Men vi belyser nybyggen också, allt från nya parkeringsplatser till aktivitetsparken vid Sanden.

– Vare sig man är nyinflyttad eller har bott här i hela sitt liv så finns det mycket att upptäcka. Förhoppningsvis kan informationen på skyltarna väcka en diskussion eller en nyfikenhet att vilja veta mer, säger Erika von Buxhoeveden.