(Foto: Café Fenix i Emmaboda)

Den 30 Mars hade vi i Bygd i samverkan tillsammans med Hembygdsföreningen en gemensam bussutflykt till Småland för att hämta hem intryck som vi kan använda i våra verksamheter i vår by.

Vi gjorde studiebesök på Älmeboda museum där vi fick trevlig och informativ guidning i alla husen på museet och i ett av husen fanns en hel provinsialläkarmottagning uppställd så som den fungerat i byn på 50 – 60 talet, intressant.

Vi åt en god dillköttslunch på Korrö restaurangen innan vi körde vidare till Skruv där vi besökte biblioteket som imponerade på oss alla med sin positiva syn på byns låntagare. Ett bra exempel på hur ett litet bibliotek på landsbygden kan vara en tillgång för byborna. Biblioteket hade genomgått en allmän uppfräschning, fått ny möblering av återbrukade möbler och textilier samt infört meröppet. Mindre sammankomster var tillåtna under hela dagen för meröppetbesökarna, tex bokcirkel eller ett annat litet möte mm.

Vidare till Skruvs glasbruk där vi fick se glasblåsning och arbetet med glas som var i full gång samt såklart shoppa lokalblåst glas. På hemresan besökte vi ett härligt 50 – 60 tals café där vi fick kaffe o smålandskringla, så trivsamt och gott.

Guidning på Älmeboda museet